Az önéletrajz

 

 

Az önéletrajz típusai

Hazánkban a közelmúltig az un. magyar típusú önéletrajz volt az elterjedt amely az iskolából ismert fogalmazásokhoz hasonlóan bevezetésből, tárgyalásból és befejezésből állt, ömlesztve tárva az olvasó elé az információkat (a munkásmozgalmi múlttól a családfáig).

Ezt mára jobbára felváltotta az amerikai típusú önéletrajz, amely jól átláthatóan, tagoltan tartalmazza karriertörténetünket és tanulmányainkat, jó esetben csak azokat az információkat tartalmazva, amelyek szükségesek a munkáltató számára döntése meghozásában.

Felépítését tekintve alapvetően kétféle formát különböztethetünk meg, a kronologikus illetve a funkcionális önéletrajzot.

Kronologikus önéletrajz: Az eddig betöltött munkaköröket illetve elvégzett iskolákat fordított időrendben bemutató forma. A munkaadók ezt kedvelik leginkább, mert könnyen áttekinthető. Akinek a karriertörténete, eddig betöltött munkakörei megfelelnek a megpályázott állásnak, feltétlenül ez a követendő forma. Azoknak viszont, akik pályát változtatnak vagy frissen végzettek, meglehetősen nehéz kronologikus önéletrajzot írni.

Funkcionális önéletrajz: A funkcionális önéletrajz nem a betöltött munkakörök, hanem inkább egyes képességeink, elért eredményeink köré szerveződik. Az alábbi esetekben érdemes fontolóra venni a funkcionális forma használatát:

- Ha most végeztük tanulmányainkat vagy egyéb okból most kezdünk el rövidebb-hosszabb kihagyás után dolgozni.
- Ha karriertörténetünk nem egységes, sokféle munkakörben dolgoztunk.
- Ha eddigi munkaköreink megnevezése nem sokat árul el képességeinkről vagy elért eredményeinkről (ilyenek pl. segédmunkatárs vagy adminisztrátor)
.

 

http://www.oneletrajzmintak.hu/tipusok.htm


 

Az önéletrajz formátuma

Az önéletrajz formátuma lehetőleg olyan legyen, hogy az megragadja a figyelmet. A HR szakemberek általában 10-15 másodpercet szentelnek csak egy önéletrajzra, annak eldöntésére, hogy az a kukában landoljon vagy esetleg behívják íróját egy interjúra.

Az önéletrajz nem csak egy dokumentum, amelyben felsoroljuk eddigi munkahelyeinket és tanulmányainkat, de nem is egy életrajzi regény. Nem több és nem kevesebb mint egy reklámanyag, amellyel eladjuk magunkat. Célja nem más, mint az interjúra való behívás elérése.

A forma legalább olyan fontos mint a tartalom, egy jól megválasztott csomagolásban könnyebb bármilyen árut  eladni. Íme néhány dolog amire érdemes odafigyelni:

- Gondoljuk meg, hogy milyen betűtípust választunk, általánosan elfogadott az Arial, Times New Roman vagy a Garamond, kerüljük azonban a szokatlan betűtípusokat, mint például a Comic Sans Lucida stb.

- Ne vigyük túlzásba a dőlt betű, vastag betű vagy aláhúzás alkalmazását, emlékezzünk arra, hogy ha mindent kihangsúlyozunk, akkor nem hangsúlyozunk ki semmit.

- Használjunk következetesen egységes tagolást az egész dokumentumon keresztül

 

 

http://www.oneletrajzmintak.hu/formatum.htm

 

Néhány jó tanács:

 

Ügyeljünk arra, hogy ne túlozzuk el túlságosan jó tulajdonságaink hangsúlyozását mert ez visszatetszést kelthet. Kerüljük az olyan szavak használatát amelyeknek negatív jelentése van.

Ilyenek például: nincs, nem, kicsi, alacsony stb.

 

 

Forrás: www.oneletrajzmintak.hu

 

 

Tipp:

 

http://oneletrajziras.lap.hu/