Logo.jpg

 

 

Otthon a világban
Honismereti könyvsorozat

 

Aurelius Respectus alakja tűnik fel sorozatunk emblémáján. A veterán katona a II. században Pannóniában szolgálta a Római Birodalmat egy segédlégióban. Amikor 25 év után nyugdíjba ment, megkapta a római polgárjogot, hozzá egy kis földet, itt, a mai Pilisvörösvár környékén, s családja körében, végre otthont találva a világban, békében élhetett. Amikor meghalt, timpanonos sírt emeltek neki, amelyen kelta fejfedős feleségével és két fiával együtt faragta meg őt a vélhetően aquincumi kőfaragó mester.

A veterán katona büszkén mutat a domborművön a balkezében fogott obsitlevélre, amely római polgárrá léptette őt elő. Polgárrá válni, otthont lelni a világban, ez volt legfőbb célja a véres harcokkal telt hosszú esztendők során. Most végre révbe érkezett.

1800 évvel később egy erdélyi magyar író valami hasonlót fogalmaz meg Ábel sorsán keresztül: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” E könyvsorozat is erre rímel: „Otthon a világban”.

Segítségével megpróbáljuk összegyűjteni, megőrizni, kiteljesíteni otthonunk, szülővárosunk kulturális, irodalmi, művészeti, néprajzi értékeit; szűkebb honunk maradék szellemi és tárgyi kincseit.

Reméljük, hogy az olvasók is segítenek minket ebben.

És akkor talán egyszer azt is megérhetjük, hogy Aurelius Respectus síremléke visszatérhet száműzetéséből, és a veterán harcos viszszakapja elveszett otthonát a világban. Városunk legértékesebb műkincse ugyanis 1932 óta egy balatonszemesi épület falába zárva várja rabságának végét, s a hazatérést.

Nem titkolt szándékunk, hogy honismereti könyvsorozatunk olvasóit ezen emblémával is értékeink tiszteletére és megóvására buzdítsuk.

 

Fogarasy Attila

sorozatszerkesztő

 

 

 

Szemes.jpg

 

A balatonszemesi kő részlete

 

 

 

A sorozatban eddig megjelent:

 

 

Rethy.jpg

 

„ÉN ÍGY IMÁDKOZOM” DR. RÉTHY ZOLTÁN ÖSSZEGYŰJTÖTT VERSEI (PDF)

 

 

 

 

Fogarasy Fetter borító-1.jpg

 

VITÉZ FOGARASY-FETTER MIHÁLY ÖNÉLETÍRÁSA (PDF)

 

 

 

 

Portrekotetborito.jpg

 

„Fogadj szívedbe”. Portrékötet négy pilisvörösvári képzőművészről (pdf)

 

 

„Hol sírjaink domborulnak” Temetők könyve, Pilisvörösvár (pdf)